SOLUTII DE TRATARE MECANICA A DESEURILOR SOLIDE URBANE

Vom continua cu perseverenta sa prezentam solutii validate de ani buni in tarile cu preocupari serioase in tratarea deseurilor solide urbane. Si vom tine seama de cantitatile estimate de deseuri solide urbane ce urmeaza a fi supuse tratamentelor mecanice si biologice in proiectele de management integrat al deseurilor. Vom porni de la momentul in care deseurile solide urbane colectate, selectiv sau nu, sunt descarcate din autogunoiere. O prima solutie o reprezinta balotarea deseurilor in statiile de transfer in vederea eficientizarii transportului si depozitarii acestora. Macpresse Italia ofera prese de balotat cu legare automata cu capacitate de pana la 60 t/h. O presa Mac 110L, care are o capacitate de balotare de 35 t/h de deseu solid urban, produce baloti de 1,1*1,1*2 m de 2 t.

Dupa balotare, balotii pot fi cu infasurati in folie de plastic cu un infoliator Rotowrap, PTF Häusser Germania.

Balotii pot fi depusi in depozite si apoi, dupa un timp, supusi tratamentelor mecano-biologice sau pot fi transportati la locatii in care aceste tratamente pot avea loc imediat. Prima etapa in procesul de sortare o reprezinta deschiderea sacilor si/sau tocarea. Firma HAAS din Germania furnizeaza tocatoare tip crusher, fixe sau mobile, care asigura un flux continuu de material tocat cu dimensiunea de 200-300 mm.

In urmatoarea etapa are loc separarea fractiei organice (“umeda”) de cea non-organica (“uscata”). O varianta o reprezinta sita cu discuri dinamice. Sita cu discuri dinamice face deseurile sa “salte” si

sa se scuture, iar in acelasi timp sa avanseze si sa se separe prin cernere. Capacitatea de prelucrare ajunge la deseurile menajere pana la 100 t/h.

O alta varianta este sita rotativa, care are posibilitatea separarii in mai multe marimi de fractie. Aceasta este solutia folosita in statiile de sortare.

Firma Stadler Germania produce statii de sortare cu grad inalt de automatizare si capacitate de sortare de peste 400,000 t/an. Putem spune ca dupa separarea primara fractia “uscata”, reprezentand 50% din cantitatea totala, ajunge in statia de sortare de unde se separa deseuri metalice de 1-2%, reciclabile 8-12%. Iar restul trebuie depozitat in gropi. Putem considera ca in medie 40% din cantitatea totala este fractia “uscata” ce ramane pentru depozitare in gropi si contine in medie 50% materiale combustibile. Este deci absolut justificata preocuparea deturnarii acestei fractii combustibile de la depozitare in gropi. In functie de cerintele utilizatorilor fractiei combustibile, fractia “uscata” ramasa dupa sortare poate fi supusa tratamentelor mecanice potrivite. La finalul acestui ciclu de tratare mecanica, atat materiale reciclabile, cat si eventuala fractie combustibila sunt balotate. In final ramane 20-25% fractie ce trebuie trimisa la groapa de gunoi. Daca groapa de gunoi este la distanta mare de statia de sortare atunci balotarea fractiei ce urmeaza a fi depozitata este eficient sa fie balotata.

Cantitatile care pot fi tratate mecanic prin procedeele descrise pot depasi 100 t/h.

 © 2011 - 2020 Dragonara Grup. Toate drepturile rezervate. Powered by Ameya Solutions.