SOLUTII DE SORTARE SI BALOTARE A DESEURILOR SOLIDE URBANE PARTEA 3

In articolele precedente am incercat sa oferim informatii despre solutii verificate de sortare si balotare a deseurilor solide urbane. In acest articol incercam sa sintetizam aceste informatii. Suntem in situatia ca, in covarsitoarea majoritate a cazurilor, deseurile solide urbane nu se colecteaza selectiv, depozitele de deseuri din apropierea marilor aglomerari urbane s-au inchis si mai dureaza pana cand noile depozite vor fi gata, iar obligatiile legale impun reducerea fractiei organice depozitate. Pe de alta parte, exista proiecte de viitor de transformare a deseurilor in energie si nevoia curenta de combustibil din deseuri in vederea co-procesarii in fabricile de ciment.  Administratiile locale, firmele de salubritate si operatorii gropilor de gunoi au interesul sau au obligatia sa valorifice o proportie cat mai mare din deseurile solide urbane, in conditii de eficienta crescuta.
O solutie de eficientizare a transportului si depozitarii deseurilor solide urbane o reprezinta balotarea deseurilor in statiile de transfer. Macpresse Italia ofera prese de balotat cu legare automata cu capacitate de pana la 60 t/h. O presa Mac 110L, care are o capacitate de balotare de 35 t/h de deseu solid urban, produce baloti de 1,1*1,1*2 m de 2 t.
 
 
Pentru separarea fractiei organice de cea anorganica din deseurile solide urbane, in vederea obtinerii de biogas, si a fractiei anorganice drept combustibil, am prezentat solutii de sortare. In cele mai multe cazuri, aceste linii de separare sunt dispuse in zona depozitelor de deseuri pentru a acumula cantitati importante si cu flux continuu. Prima etapa in procesul de sortare o reprezinta
deschiderea sacilor sau tocarea. Am prezentat deschizatoarele de saci de firma BRT Germania.  Deschizatoarele de saci nu toaca deseurile, doar sfasie sacii si evita “murdarirea” materialelor reciclabile. Firma BRT echipeaza deschizatoarele de saci cu buncare de alimentare cu podea mobila, care asigura un flux optim de material. Capacitatea maxima a deschizatoarelor de saci BRT este de 35 t/h.
 
 
Pentru capacitati mai mari (de pana la 100 t/h) se recomanda tocatoarele. Firma HAAS din Germania
furnizeaza asemenea echipamente, fixe sau mobile.
 
Dupa prima prelucrare, deseurile trec pe sub un separator magnetic si ajung la o sita cu discuri dinamice. Sita cu discuri dinamice face deseurile sa “salte” si sa se scuture, iar in acelasi timp sa avanseze si sa se separe prin cernere. Exista si solutia mobila, atat pentru sitele cu discuri dinamice, cat si pentru tocatoare. Desi aceasta este evident mai scumpa, costurile de operare ale unei asemenea linii, inclusiv cheltuielile de amortizare, reprezinta o valoare mult mai mica decat cheltuielile de depozitare. Eficienta separarii este probata de utilizarea cu succes a sitelor dinamice cu discuri Ecostar Italia, iar capacitatea de prelucrare ajunge la deseurile menajere pana la 100 t/h.
 
Dupa separare, fractia uscata este balotata in prese cu legare automata a balotilor Macpresse, cu infasurarea balotilor in folie de plastic cu infoliator Rotowrap, PTF Häusser Germania.
 
 
Cantitatea de deseuri, compozitia acestora si cerintele utilizarii dupa tratare a deseurilor, sunt determinante in dimensionarea si alegerea solutiei constructive optime. Insiruirea unor echipamente nu inseamna realizarea unei linii de tratare corespunzatoare a deseurilor.  Folosirea experientei furnizorilor de solutii verificate diminueaza riscul investitiilor.
 


© 2011 - 2020 Dragonara Grup. Toate drepturile rezervate. Powered by Ameya Solutions.