SOLUTII DE SORTARE SI BALOTARE A DESEURILOR SOLIDE URBANE PARTEA 2

 
Acest articol este o continuare a articolului cu
aceeasi tema din numarul precedent al
revistei.
 
In conditiile in care administratiile locale sunt amendate daca nu demonstreaza ca reduc fractia de materie organica trimisa catre depozitele de deseuri, solutiile prezentate aici ar putea fi utile pentru toti cei care participa la managementul deseurilor solide urbane: primarii, operatori de salubritate, operatori / proprietari / concesionari ai depozitelor de deseuri, firme care utilizeaza deseurile drept combustibil. Separarea fractiei organice de cea anorganica din deseurile solide urbane duce la obtinerea de material organic in vederea obtinerii de biogaz si a fractiei anorganice utilizata drept combustibil. Fiecare din cele
doua fractii obtinute prin separare este prelucrata ulterior corespunzator nevoilor de utilizare. In cele mai multe cazuri, aceste linii de separare (fig.1) sunt dispuse in zona depozitelor de deseuri pentru a acumula cantitati importante si cu flux continuu. Autogunoierele sau transcontainerele descarca gunoiul care este incarcat intr-un deschizator de saci sau un tocator. Dupa prima prelucrare, deseurile trec pe sub un separator magnetic si ajung la o sita cu discuri dinamice. Sita cu discuri dinamice face deseurile sa “salte” si sa se scuture, iar in acelasi timp sa avanseze si sa se separe prin cernere.
 
Fig. 1
 
Eficienta separarii este probata de utilizarea cu succes a sitelor dinamice cu discuri, iar capacitatea de prelucrare ajunge la deseurile menajere de pana la 100 t/h. Dupa separare, fractia uscata este balotata in prese cu legare automata a balotilor (fig. 2).
 
Fig. 2
 
Asa cum mentionam cu orice prilej, insiruirea unor echipamente nu inseamna realizarea unei linii de tratare corespunzatoare a deseurilor. Trebuie sa utilizam experienta furnizorilor unor solutii verificate pentru a diminua riscul unor investitii importante.
 
In unele aplicatii, deschizatoarele de saci sunt solutia corecta. Prin adaugarea unui buncar de alimentare (ca in fig. 3) se asigura un flux optim de material ce
urmeaza a fi trimis catre faza ulterioara de precesare.
 
Deschizatoarele de saci nu toaca deseurile, doar sfasie sacii si evita “murdarirea”materialelor reciclabile.
 
Fig. 3
 
In alte cazuri este nevoie de tocatoare care sa faca si maruntirea deseurilor (ca in fig.1). Profilul cutitelor este dat de aplicatia pentru care este folosit tocatorul (fig.4).
 
Fig. 4
 
Exista si solutia mobila, atat pentru sitele cu discuri dinamice, cat si pentru tocatoare (fig.5). Aceasta este evident mai scumpa. Costurile de operare ale unei asemenea linii, inclusiv cheltuielile de amortizare, reprezinta o valoaremult mai mica decat cheltuielile de depozitare..
 
Fig. 5
 
Cantitatea de deseuri, compozitia acestora si cerintele utilizarii dupa tratare a deseurilor, sunt determinante in dimensionarea si alegerea solutiei constructive optime.
 


© 2011 - 2020 Dragonara Grup. Toate drepturile rezervate. Powered by Ameya Solutions.