SOLUTII DE SORTARE A DESEURILOR SOLIDE URBANE

 

Incheiam articolul din numarul precedent al revistei spunand ca folosirea experientei furnizorilor de solutii verificate diminueaza riscul investitiilor. Si in alte articole anterioare am incercat sa promovez ideea ca testarea unei solutii in conditiile reale, “cu materialul clientului”, este o cheltuiala justificata, mai ales in cazul deseului solid urban. Voi incerca sa justific oportunitatea unui test efectuat cu doua echipamente mobile: un crusher HAAS si o sita dinamica cu discuri Ecostar. Aplicatia este separarea fractiei “umede” de cea “uscata” din deseul solid urban care nu se colecteaza selectiv.  Aplicatia poate folosi atat deseul solid urban colectat in mod curent si eliminat prin depozitare, cat si deseul vechi depozitat cu ani in urma in celule acoperite si care poate genera material combustibil. De asemenea, putem folosi fie echipamente pe senile (fig.1 si 2), fie echipamente in sistem abroll (fig. 3 si 4).
 
Fig.1
 
Fig.2
 
Recomandarea folosirii variantelor mobile are in vedere tocmai aceasta oportunitate de a testa solutia atat pentru deseul “proaspat”, cat si pentru cel “istoric”. Este important de mentionat ca echipamentul de alimentare cu deseu a crusherului, ca si calitatea operatorului acestuia, poate influenta dramatic performanta liniei.
 
Fig.3
 
Voi exemplifica cu folosirea unui crusher HAAS 700*2000 si a unei site Ecostar 4000* 50. Crusherul HAAS este de tipul cu doua arbori cu actionare independenta, care realizeaza deschiderea sacilor prin diferenta de turatie dintre cei doi arbori si toaca deseurile trimitand un flux constant, uniform catre sita dinamica cu discuri. Consumul de combustibil este de 25-30 l/ora si asigura o capacitate de 40 t/ora. Sita dinamica cu discuri Ecostar are latime de 1.6 m si lungime de 4 m, iar fractia este separata 1-50 mm “umed” (fig. 5) si peste 50 mm “uscat” (fig.6), la o capacitate de 40 t/h. Proportia fractiei separate este de aproximativ 50% “umed” / 50% “uscat” in cazul deseului solid urban “proaspat”. In cazul deseului obtinut prin deschiderea unei celule vechi a depozitului proportia de pamant, steril si roca poate ajunge pana la 80%. Cheltuielile operationale, incluzand amortizarea investitiei pe o perioada de 5 ani, functionare la un schimb de 8 h, 5 zile pe saptamana, 49 de
saptamani, cheltuielile de intretinere si piese de schimb, dar excluzand combustibilul si cheltuiala cu salariul operatorului  este de 0,38 Euro pe tona tocata.
 
Fig.4
 
 
Voi exemplifica cu folosirea unui crusher HAAS 700*2000 si a unei site Ecostar 4000* 50. Crusherul HAAS este de tipul cu doua arbori cu actionare independenta, care realizeaza deschiderea sacilor prin diferenta de turatie dintre cei doi arbori si toaca deseurile trimitand un flux constant, uniform catre sita dinamica cu discuri. Consumul de combustibil este de 25-30 l/ora si asigura o capacitate de 40 t/ora. Sita dinamica cu discuri Ecostar are latime de 1.6 m si lungime de 4 m, iar fractia este separata 1-50 mm “umed” (fig. 6) si peste 50 mm “uscat” (fig.5), la o capacitate de 40 t/h. Proportia fractiei separate este de aproximativ 50% “umed” / 50% “uscat” in cazul deseului solid urban “proaspat”. In cazul deseului obtinut prin deschiderea unei celule vechi a depozitului proportia de pamant, steril si roca poate ajunge pana la 80%. Cheltuielile operationale, incluzand amortizarea investitiei pe o perioada de 5 ani, functionare la un schimb de 8 h, 5 zile pe saptamana, 49 de saptamani, cheltuielile de intretinere si piese de schimb, dar excluzand combustibilul si cheltuiala cu salariul operatorului  este de 0,38 Euro pe tona tocata.
 
Fig.5
 
Pentru sita Ecostar in varianta cea mai scumpa, pe senile, cheltuiala, incluzand si consumul de combustibil este de 0,49 Euro pe tona separata. Daca adaugam costul cu combustibilul si salariul operatorului, costul pe tona separata este de aproximativ 2 euro pe tona. Daca prin separarea fractiei “umed/uscata” depunem la
 
Fig.6
 
groapa de gunoi doar 50%, iar restul il folosim drept combustibil economisim proportional spatiul de depozitare si prelungim viata depozitului, depunem o fractie cu grad inalt de material organic si generam energie cu cost redus. Un test cu o astfel de linie poate demonstra calitatea fractiilor obtinute in conditii reale.
 

 © 2011 - 2020 Dragonara Grup. Toate drepturile rezervate. Powered by Ameya Solutions.